Kommentszűrés
’13 jan
28
10:13

Hiszekegy - sokféleképp

Írta: Onleanyblog

Szerző: Lotte

A hitvallás egy vallás tanításainak tömör összefoglalása. Miután a hit lényegét mondja el, minden szavának különös jelentősége van. A keresztény vallások credója a Hiszekegy, melyet az istentiszteleteken rendre meg is vallanak a hívek. De miért van az, hogy rendre más-más szöveggel találkozunk a miséken, istentiszteleteken, hogy gyakorló keresztényként is sután meg-megbotoljunk hitünket megvallva? Ha nem is igaz, hogy ahány templom annyi Hiszekegy, de ahhoz túl sok változat van forgalomban, hogy valóban kicsit megkeverve érezzük magunkat, még ha a lényegi jelentésen nem is sokat változatnak a nüansznyi különbségek.
A Nicea-konstantinápolyi hitvallás az egyik legősibb és legismertebb keresztény hitvallás, melyet szinte minden keresztény felekezet és közösség elfogad. A görög nyelvű szöveget a 381-ben tartott első konstantinápolyi zsinat fogadta el. Az ortodox liturgiában és a római katolikus szentmisén a legtöbbször ez a hitvallás hangzik el.
Ennek magyar fordítása így hangzik:
"Hiszek az egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak teremtőjében. Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született minden idő (az idők kezdete) előtt, Isten az Istentől, világosság a világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől; született és nem teremtetett (de nem teremtmény), az Atyával egylényegű, és (minden) általa lett minden. Érettünk (értünk), emberekért és (a mi) üdvösségünkért leszállt a mennyből. Megtestesült a Szentlélektől (erejéből) és (született) Szűz Máriától, és emberré lett. Keresztre feszítették értünk Poncius Pilátus alatt, kínhalált szenvedett, és eltemették, harmadnapon feltámadt az Írások szerint, fölment a mennybe, ott ül az (mindenható Atyaistennek) Atya jobbján, (de) újra eljön dicsőségében ítélni élőket és holtakat, és uralmának (országának) nem lesz vége. Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától (és a Fiútól) származik, (s akit éppúgy imádunk és dicsőítünk, int az Atyát és a Fiút) akit az Atyával és Fiúval együtt imádunk és dicsőítünk, és aki (így szólt a próféták nevében) szólt a próféták által. Hiszem az egy, szent, egyetemes és apostoli (anyaszent)egyházat. Vallom az egy keresztséget a bűnök bocsánatára. Várom a holtak föltámadását és az eljövendő örök életet. Ámen."

Az Apostoli hitvallás elsősorban a nyugati kereszténységben ismert. A tömörebb hitvallás jelenlegi szövege Nyugat-Európában, a 6.8. században véglegesedett. A magyarországi protestáns felekezetek istentiszteletein ez a változat hangzik el. Magyar fordítása a következő:

"Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján, onnan jön el ítélni élőket és holtakat. Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes/katolikus[2] anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen."



Címkék: lotte testi/lelki

A bejegyzés trackback címe:

https://onleany.blog.hu/api/trackback/id/tr115104322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása