Szerző: FiloSzofi
Egyszerűségét tekintve van A, B, C és D fokozat:
Talapzat
10 dkg babapiskóta vagy zabkeksz
3-5 dkg vaj
Krém
3 tojás
8 dkg cukor
vanília (rúd/aroma/ vaníliás cukor, ami van)
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
3 marék gyümölcs. Igazán a piros gyümölcsök valók hozzá.
A gyümölcs kivételével a krém hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Géppel nem gond a csomómentesség, a sorrend sem igazán számít.
Sütés: kb. 30 perc 180 fokon. A fél óra elég pontosan be szokott jönni az én régi gázsütőmben. Picit megmozgatjuk, és már nem remeg a közepe, akkor jó.
Érdemes sütőpapírral bélelni a formát vagy tepsit. Kapcsos tortaformát mindenképp, az enyém például ereszt egy kicsit, úgyhogy teljesen bélelem.
Ígéretem szerint itt a süteménykollekciónk következő darabja, a tejespite.
Aki nem olvasta az előzményeket, annak elmondom, hogy Alapsütik címen azokat a recepteket fogom bemutatni, amelyek a hat éve működő háztartásunkban számtalan vendégség és házi nassolás után bekerültek az alapkészletbe. Gyorsan, biztonságosan elkészíthetők, és nagyon finomak. A biztonságos itt azt jelenti, hogy nem nagyon lehet elrontani, nincsenek olyan fordulópontok, mint a "verjük habosra, de nem fehéredésig a tojássárgáját", meg "hevítsük, de vigyázzunk, ne forrjon" jellegű instrukciók, tehát kialvatlanul, szétesetten, bábozás és leckekikérdezés közben is el lehet készíteni.
A tejespite igazi veterán darab nálunk, mindenki kedvence, nem a fotó kedvéért tolakodott a sorba (mint a kuglóf). Gyümölcsös, tavaszi-nyári édesség, a legjobb egészen kihűtve. Ezt vegyük számításba, amikor gyorsan össze akarunk dobni valamit a családnak.
A - mindenféle tészta nélkül sütjük csak a tejes keveréket gyümölcsökkel
B - sütőformába lerakjuk a babapiskótákat, rászórjuk a gyümölcsöt, arra öntjük a tejes keveréket. A piskóták feljönnek a tetejére, nagyon guszta lesz, mikor kisül.(nálunk így készül leggyakrabban)
C - a piskótát vagy zabkekszet morzsásítjuk (reszelő, késes aprító, vagy ami van), 3-5 dkg vajjal összekeverjük. Sütőforma aljára lapítjuk, és elősütjük kb 10 percig. Ezután öntjük rá a folyékony részt és dobáljuk bele a gyümölcsöket. A képen az így készült változat látható.
D - ez a prémium változat. ( Gyümölcs nélkül is megállja a helyét) Dupla adaggal dolgozunk, 26-28 cm-es tortaformába. A folyékony masszába egy kisebb (asszem 25 dkg-os) doboz mascarponét keverünk. A lisztet nem duplázzuk, elég úgy másfélszeres mennyiség, és a tejből is lehet kevesebb. (De úgy is csináltam, hogy simán dupláztam mindent, és plusz egy doboz mascarponét tettem bele, úgy is jó.) Ha egészben hagyott babapiskótával csináljuk, ügyeljünk rá, hogy a piskóták ne maradjanak szárazak.
10 dkg babapiskóta vagy zabkeksz
3-5 dkg vaj
Krém
3 tojás
8 dkg cukor
vanília (rúd/aroma/ vaníliás cukor, ami van)
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
3 marék gyümölcs. Igazán a piros gyümölcsök valók hozzá.
A gyümölcs kivételével a krém hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Géppel nem gond a csomómentesség, a sorrend sem igazán számít.
Sütés: kb. 30 perc 180 fokon. A fél óra elég pontosan be szokott jönni az én régi gázsütőmben. Picit megmozgatjuk, és már nem remeg a közepe, akkor jó.
Érdemes sütőpapírral bélelni a formát vagy tepsit. Kapcsos tortaformát mindenképp, az enyém például ereszt egy kicsit, úgyhogy teljesen bélelem.