Kommentszűrés
’11 jún
13
16:10

Unhatatlan uncsitesók

Írta: Onleanyblog





Szerző: Lotte

Első vagy másodfokú? Hangzott annak idején a gyakori kérdés. Nem, most nem korrupciós ügyek bírósági döntései fokaira gondolok. Az „uncsitesóság” mára kiveszőben lévő rokonsági formájára.

Nekem sem volt sok. Emlékszem, voltak, akik tíz fölötti számmal büszkélkedhettek, nekem mindössze három adatott. De sajna, a gyermekeim számára (és egyre többen vannak ezzel így) teljesen ismeretlen a fogalom: unokatestvér. Ilyen-olyan okoknál fogva nincs (még?) nekik ilyen, sőt, a közelebbi családban egyáltalán nincs más gyerek rajtuk kívül, holott a szülőképes korosztály nagyobb létszámban jelen van.
Pedig még a hetvenes években születettek többsége is biztos, hogy rengeteg emléket őriz: fogatlan gyerekek vigyorognak egy szakadt fényképen, nagy bandázások a nagymama vidéki otthonában, fogadalmak, vérszerződések és árulások, játékcserék és összeveszések.
A szocializáció egyik ritkán emlegetett, de fontos terepe a család más (nem testvér) gyermekeivel való kapcsolat: bepillantás egy másik család életébe, nevelési módszereibe, szokásaiba. A népességfogyás egyik tapintható hatása, hogy megfogyatkoztak, eltűnőben vannak az unokatestvérek. A népességfogyással ez is elvész. Kár érte!


A bejegyzés trackback címe:

https://onleany.blog.hu/api/trackback/id/tr835103385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása