Kommentszűrés
’12 dec
18
13:46

Alapsütik 5 - vaníliás kifli

Írta: Onleanyblog

Szerző: FiloSzofi

Az Alapsütik sorozat következő darabja nálunk kedvenc családi, karácsonyi aprósütemény, a vaníliás kifli. Nem összekeverendő a hókiflivel, ami töltött és azt hiszem, hájas tésztából készül. Ez egy vajas-diós, vagy vajas-mandulás, töltetlen, omlós tészta. Nagyon hálás, bármeddig eláll sült, és sületlen állapotban is.
Az eredeti recept mandulára szól, én is csináltam többször, de a különbség ízben alig észrevehető,  talán mandulával szárazabb. Tehát dióval.


Egy egységnyi tészta:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
 5 dkg cukor
 5 dkg dió/mandula
 1 tojás sárgája
vaníliás porcukor, amibe sütés után forgatjuk a kifliket

A hozzávalókat összegyúrjuk, és ha van időnk, kihűtjük. Ekkor megkeményedik kicsit a tészta, és könnyebb vele dolgozni. A kézmeleg hamar képlékennyé teszi újra. Apró kifliket formázunk belőle, kis távolságra egymástól tepsibe tesszük. Egy picit nő a sütés során, de nem sokat. Közepes lángon sütjük, amíg színt kap. Ne vegyük ki azonnal a tepsiből, mert forrón még nagyon törik.

Mikor picit kihűlt vaníliás porcukorba forgatjuk.

Vigyázat, gyorsan sül!

Előnyei: 1. Nagyon finom. 2. Nagyon könnyű összeállítani, csak a vaj legyen puha. 3. Nemcsak a kisült kiflik, de maga a tészta is sokáig eláll hűtőben, ezért nem baj, ha nincs időnk egyszerre elkészíteni. 4. Nem kell rá vigyázni, spéci fémdoboz, párás levegő nélkül is ugyanolyan marad.
Hátránya: Elég törékeny a tészta. Ha szép kis kifliket szeretnénk, azzal el kell matatni egy darabig.


Címkék: filoszofi alapsütik karácsonyi aprósütemény vaníliás kifli

A bejegyzés trackback címe:

https://onleany.blog.hu/api/trackback/id/tr335104274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofi 2012.12.18. 13:46:00

Örülök, ha sikert arattatok vele!

Ismerem a csokiba mártott verziót, de csak most esett le, hogy az ugyanez az alap. Valahogy annyira más karakterré válik úgy, hogy nekem az egy másik süti.

Bélád, azaz Katica, azaz én 2012.12.18. 13:46:00

igen, ez olyan igazi nagymamás. olyan verziót ismered (másnem nálunk ettél az esküvőn), hogy nem porcukorba forgatod, hanem a két csücskét csokiba mártod? Marcsimama szokta.

Anonymous 2012.12.18. 13:46:00

Nagyon köszi! Ez a recept tuti. Idén már 5 menetet sütöttünk és mind elfogyott...

lotte 2012.12.18. 13:46:00

Nálunk "holdas" volt a neve.

ilka 2012.12.18. 13:46:00

Nálunk is sláger, de mi kitartóan hókiflinek hívjuk, hiába tudjuk mi is hogy nem az.

lotte 2012.12.18. 13:46:00

Drága jó nagyim jut eszembe róla. Karácsonykor a spájzban tározta a süteménykészlet még nem tálalt részét, mindig jobban esett onnan csenni egy-egy darabot. A vaníliás kifli alapdarab volt, mai szemmel méltatlanul mellőzve a szofisztikáltabb sütik között. Pedig milyen egyszerű és finom. A hagyományt folytatva nálunk is készül minden Karácsonykor, de valamiért csak akkor.

country komfort 2012.12.18. 13:46:00

na végre! :)
kösz és ki is próbáljuk egy-két napon belül