Kommentszűrés
’12 dec
3
13:56

Karácsonyi ajándék: gyerekeké lesz az M2!

Írta: Onleanyblog

Szerző: Lotte    


December a születésnapok hónapja lesz a közmédiában: miközben a Duna Televízió kereken húszesztendős, bővül is a család egy taggal: megszületik a várva-várt gyermek- és ifjúsági csatorna is, az M2 ugyanis így éled újjá. Igazi karácsonyi ajándék minden magyar gyermeknek és családnak. Az induló csatorna főszerkesztőjével, Horváth Vandával beszélgettünk.

„Programozott szülés” lesz: december 22-én, szombaton indul a csatorna. Mióta készülődnek, s milyen munka előzte meg az indulást?
A készülődés már két éve tart, a megújult közmédia rendszere mostanra ért el arra a pontra, hogy végre elindulhasson az új M2. Nyáron a közmédia logórendszerét egységesítettük, most pedig megérett az idő arra, hogy a gyerekeké lehessen az egyik csatorna. A december 22-i rajtot a téli szünetéhez igazítottuk, szeretnénk, ha mi is hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy boldog és vidám karácsonyuk legyen.

A csatorna a „barátságos, értékes, erőszakmentes, tanulságos, magyar és európai” szavakkal azonosítja magát. Ha szörfözünk a jelenleg elérhető gyermek és ifjúsági televíziós programok között, bizony, alig felelnek meg a fenti alapkritériumoknak: zömében igénytelen, bárgyú, nemegyszer erőszakos és nagyon idegen tartalmak dőlnek a magyar nyelven is hallgatható tematikus csatornákból. Például alig akad aranyos, szerethető figura, ritkaságszámba mennek az értelmes történetek. A múlthoz, saját gyermekkorunk meséihez kell nyúlni a műsorszerkesztéskor  vagy a jelenből is van mit közreadni majd?
Most is készülnek olyan tartalmak, amik szerethetők, barátságosak, tanulságosak és értékesek, csak meg kell találni őket. Kollégáimmal a Filmfőszerkesztőségen nagy nemzetközi vásárokon is keresgéltük és keresgéljük azokat a filmeket, amelyek megfelelnek ezeknek a szempontoknak. Szerencsére nagy a választék, szeretettel és jó kedvvel válogathatunk a kollégákkal a jobbnál jobb alkotások között. Természetesen, ahogyan a szlogenünk is üzeni: „Régi barátok új csatornán”, nálunk megtalálhatóak lesznek a nagy korábbi kedvencek, hisz Mirr Murrtól Frakkon át a kis Tádéig mindenki a gyerekek szolgálatába áll december 22-től.

Várható a csatorna felvevőpiacának lététől a magyar ifjúsági és gyermekfilm reneszánsza? Terveznek saját gyártású produkciókat is?
Nagyon is! A közmédia egyik legfontosabb feladata a kultúra és a nemzeti hagyományok közvetítése. Induláskor két saját gyártású produkcióval jelentkezünk: egy klasszikus esti mese-sorozat, a Mesebolt lesz látható esténként, melyben színészek mondanak klasszikus és népmeséket (hallhatjuk majd többek között Lázár Ervin, Móra Ferenc, Andersen, Gárdonyi Géza meséit, de magyar és székely népmeséket is). A másik sorozatunk egy gyerekeknek szóló híradó lesz, amivel kettős feladatot szeretnénk ellátni: egyrészt olyan híreket szeretnénk eljuttatni a kicsikhez, amelyek számukra érdekesek és izgalmasak (például híradás egy állatkerti újszülött érkezéséről), másrészt szeretnénk néhány aktuális hírt is elmondani gyereknyelven - természetesen politikamentesen. Ez utóbbi szerkesztésében és a gyerekek képzésében egy nagyszerű szakember, Jakupcsek Gabriella sietett a segítségünkre és hatalmas kedvvel vágott bele velünk a képernyős gyerekek képzésébe, egyfajta szakmai mentorként.

Nem jó, ha egy gyerek sokat televíziózik, mégis a legtöbb családban előfordul, hogy egy kis csendesítés gyanánt leültetjük a képernyő elé az aprónépet. Ilyenkor azonban szeretnénk, ha nem károsan vagy hasztalanul peregne az idő, hanem valami értékeset kaphatnának. Ez jelenleg inkább dvd-tartalmakkal megoldható. Sokak számára jelentene nagyon is gyakorlatias segítséget egy megbízható minőséget sugárzó csatorna. Ilyen lesz az Önöké?
Igen, mindent megteszünk, hogy ilyen legyen a mi csatornánk. Összegyűjtöttük az igényeket, és nem csak kutatásokra alapozzuk az elképzeléseinket, a tervezési munkákba bevontunk szülőket, pedagógusokat és rengeteg gyereket is. A közszolgálati gyerekprogramok akkor lehetnek sikeresek, ha olyan értékrendet képviselnek, amikkel a szülők azonosulni tudnak, és olyan formát öltenek, ami a gyerekeket szórakoztatja.

Tényleg, Ön nézett gyerekként tévét? Mi volt a kedvenc műsora?
Igen, néztem tévét, és nagyon szeretem a mai napig a televíziót, mint műfajt. Gyerekként Csukás István, Bálint Ágnes, Marék Veronika, Richly Zsolt, Nepp József, Ternovszky Béla, Romhányi József, Foky Ottó, Dargay Attila (és még sorolhatnám a kiválóbbnál kiválóbb művészeket) műveit faltam, mint sok más mai harmincas. Most is ellágyulok, ha meglátom valamelyikük egy-egy emblematikus meséjét, és képes vagyok teljesen átszellemülni. Olyan szeretettel és odafigyeléssel születtek ezek a mesék, ami a mai napig meghatározó számomra.

A rajzfilmek és mesék mellett lesznek a műsorfolyamban tanulósávok, ismeretterjesztés, mint annak idején, mikor mondjuk Öveges professzor avatta be az otthon ülő gyerekeket a fizika rejtelmeibe? Esetleg – ha már európaiként is definiálja magát a csatorna – lesznek nyelvtanulást segítő tartalmak?
Középtávon kiemelten kezeljük az ismeretterjesztést, hisszük, hogy saját kultúránkkal és más népek hagyományaival, a bennünket körülvevő világgal és a tudományokkal megismerkedni amellett, hogy szellemileg fontos, nagyon jó móka is. A nyelvtanulás szintén kiemelten fontos terület, 2013. második felétől folyamatosan érkeznek majd az ilyen jellegű tartalmak is.

A képi világ mellett nagyon fontos az ízlésformálás tekintetében egy csatorna zenei világa. Erre milyen gondot fordítanak majd?
A képi világunk és a zenei arculatunk figyelembe veszi majd a mai kor elvárásait, ugyanakkor törekszünk arra, hogy az általunk képviselt értékeket közvetítse mindkettő.

Milyen lesz a csatorna ritmusa? Hajszolt lesz, ahogy azt a kor divatja diktálja, s amilyenek a gyerekeknek szánt – valójában a felnőtt filmipar fogyasztóinak kiképzésére készített – mozifilmek, vagy mer szembemenni az árral, lassítani, a gyermekek idegrendszerét kímélendő?
Ez az egyik legfontosabb kérdés, köszönöm, hogy feltette. Határozottan igen a válaszom. Az egyik elsődleges célunk ezzel a csatornával éppen az, hogy megtaláljuk azt a határvonalat, ami leköti a gyerekeket, ugyanakkor életük tempóját lassítja. Magam is azt látom, hogy ma már a kisgyerekek is stresszesek, és mindennél nagyobb szükség van egy olyan televízióra, ami nyugalmat áraszt, ugyanakkor tud olyan érdekes lenni, hogy a gyerek figyelmét elnyeri.

 Az este a fiatal felnőtteké és a kisgyermekes szülőké, akik – ha csemetéjük jó alvó – ágyba roskadás előtt ellazulhatnak még, anélkül, hogy a távkapcsolón váltaniuk kéne. Itt milyen műsorok várják majd a fiatalokat?
Az esti sáv tartalmai egyelőre még tervezés alatt állnak, most az M2 gyerektartalmaira koncentrálunk. Terveink szerint tavasztól találhatók majd meg koncentráltan a kisgyerekes szülőknek szánt műsoraink. Addig is az esti kínálatban fiataloknak szóló, szórakoztató, de témájukban közszolgálati értékeket közvetítő, ismeretterjesztő, zenei és sportműsorokat, valamint az M1 legnézettebb és legkedveltebb sorozatainak, vetélkedőinek ismétlését láthatják majd a nézők este 8 óra után.

Végezetül ugorjunk gondolatban egy évet. Az első gyertya elfújásakor a tortán milyen eredmények mellett érezné magát elégedettnek a csatorna főszerkesztői szerepében?
Egy év egy televíziós csatorna életében nagyon kevés idő, akkor leszek elégedett, ha akkor is éppen ennyi dolgom lesz, mint most. Mert az azt jelenti majd, hogy jól csináljuk, s ezért továbbra is lehetőséget kapunk arra, hogy folytassuk a munkánkat.



Címkék: média m2 adásszünet köz/vélemény horváth vanda

A bejegyzés trackback címe:

https://onleany.blog.hu/api/trackback/id/tr545104253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása