Kommentszűrés
’12 júl
30
10:46

A Jókai család füredi konyhája

Írta: Onleanyblog

Szerző: Lotte

"Akik nyaranta fürdővendégekül a Balaton partjaira sereglenek, maguk legjobban érzik e vidék varázsszerű hatását. A meleg párázattal telített lég, mely éjjel is megtartja jóltevő langyosságát, a villanyos meleg hullám új tüdőt, új gyomrot, új szívet, idegzetet, új vért ad az embernek. A bűbájos holdvilágos éjszakák valami mély pihentető érzést vezetnek a kedélybe. A test és lélek megedződik. Azt mondhatnók, hogy ez egy tó, csupa szentelt vízből. " (Jókai Mór: A Balaton)

A hétvégén Balatonfüreden jártunk. Ha arra sodor benneteket a nyár, ne hagyjátok ki a szépséges reformkori városrészben a két éve átalakított Jókai-Villa megtekintését. 
Az író és színésznő felesége, Laborfalvi Róza életébe enged bepillantást a tárlat, mely felvillantja a XIX. századi polgári lét békebeli hangulatát. A család mindennapjai elevenednek meg szobáról szobára az 1870-ben épült villa falai között, ahol a família használati tárgyain és Jókai idézett szavain keresztül köthetünk bensőséges viszonyt egyik legnagyobb írónkkal és szeretteivel. Az arany ember születési helyeként is ismert villa pezsgő múltat idéz: intenzív társasági élet, alkotó munka, törődő kerti munkálkodás és igényes étkek jellemezték az itt töltött nyarakat.
Kukkantsatok be velem a róla elnevezett bablevesről is ínyencként ismert Jókaiék füredi konyhájába:

A konyha lelke: a tűzhely

"Miért házasodnak a férfiak? 
Tán a mézeshetek gyönyöreiért? Bizony nem! 
Hanem az otthonért. Mi az otthon? Meleg szoba? Mosolygó arc? Zongorahang? Nyugalmas ágy? Ezt mind kapni másutt is. 
Csak a tűzhelyt nem kapni meg sehol. Ez a nők valódi oltára.
Onnan jő a hitvesi hűség, gond, szeretet mindennapi tanúbizonysága; érezhető, nem szóval mondott bizonyítékok. 
Az ellenkezőt is azok mondják el: az elhidegülést, a gondatlanságot, a közönyt. Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válópör." (Jókai Mór: A nők a tűzhely mellett)




Korabeli hűtőszekrény,:a jeget felülről kellett beletölteni, alul csorgott ki belőle a víz


Háztartási eszközök, főzési kellékek
"Leves bizony, tisztelt barátim. De levesen kezdtük ám  a vacsorát, nem is herbatén, ahogy ti kezditek. Aztán milyen leves volt az! Sárga a beléfőtt tyúkoknak zsírjától; illatos, éltető még a párája is, csak éppen annyi só, annyi bors benne, amennyi kell, hogy a zeller és petrezselyemgyökér édes járulékát kedvesen ellensúlyozza: kinek így nem jó, ott van a paprika, úgy megmérgezheti vele magának, ahogy csak kívánja; hát ami benne van: nyúlánk rétes-szakaszocskák, ki tudná mivel megtöltve, ami csak úgy omlik az ember szájában. Bizony, megettük azt, édes barátaim, még repetáltunk is, hanem azért csak ti maradjatok a herbaténál." (Jókai Mór: Felfordult világ)

Üvegbe zárt gondoskodás

Egy korty történelem


Míves szódásüveg, fröccskészítéshez


"Kisvárosban, mint az én pátriám, az a jó szokás dívik, hogy  ősztől tavaszig a jó ismerősök a hétnek egy bizonyos napján meghívatlanul összegyűlnek, turnus szerint fölváltva, majd az egyik, majd a másik háznál, s ott kedélyes lutri, zálogosdi vagy kalapács és harang játék mellett éjfélig elmulatnak; van jó hazai sonka, boszorkánypogácsa, dorongos fánk, krisztuslába, diós, mákos kalács, aszalt szilva, birsalmasajt és liptai túró. A fődolog azonban a tea. - Azt a férfiak szeretik rummal inni." (Jókai Mór: A magyar tea)


Kedélyes étkezések színhelye: a füredi családi asztal






Címkék: magyar inspiráció lotte

A bejegyzés trackback címe:

https://onleany.blog.hu/api/trackback/id/tr935104088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.07.30. 10:46:00

Lotte, tök jó, hogy írtál erről. Tavaly én is jártam ott, amikor félve megkérdeztem, szabad-e fényképezni, a hölgy rávágta: Egyenesen kötelező! Ilyet se sok helyen hallani... Látom, Te is fényképeztél. Bárcsak sokan buzdulnának fel! Füred gyönyörű!

süti beállítások módosítása