Kommentszűrés
’12 máj
3
14:58

Babakocsis gerilla akció a Deák téren

Írta: Onleanyblog

Szerző: Lotte  

Mi lehet szívfacsaróbb egy magányosan sírdogáló csecsemőnél? Egy elveszett kisbabánál a forgalmas tér közepén? Vajon megállunk mellette, vagy épp gyorsabban szedjük a lábunkat? Az UNICEF aktivistái néhány napja kipróbálták. A közöny ülte diadalát a tavaszi Deák téren. 




Te mit tettél volna?


Címkék: lotte köz/vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://onleany.blog.hu/api/trackback/id/tr515103966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyrágóbogár 2012.05.03. 14:58:00

nincs ebben semmi igazán meglepő. Sok tanulmányt és kutatást végeztek már ezen a témán és mindenki arra a következtetésre jutott: minél nagyobb a tömeg, annál kevesebb segítségre számíthat a rászoruló. A tudományos neve a "bystander effect". Ami abból áll, hogy az ember nem rosszaságból, hanem egyszerű elgondolásból tovább megy mert "biztos valaki más" majd intézkedni fog.
Ehhez még csak a "conformity"-t kell hozzátenni, mi szerint mindenki hasonul a tömeg viselkedéséhez és máris megvan a tökéletes recept erre. És még csak nem is magyar jellemző. Tömeg viselkedés.

Én mit tettem volna? Sajnálkozok egy sort a babán, szétnézek ha nincs ott a mama és nagy valószínűséggel TOVÁBB megyek. Nincs miért szépítsem. Nem értek a gyerekekhez, s megnyugodva láttam volna, hogy sok a feladatra biztos sokkal alkalmasabb ember van körülötte, majd intézkednek mások. Avagy "betartottam volna a normát"...Pedig én még tudok is erről a viselkedési mintáról... :(

"A közöny ülte diadalát"? nem... sok ember arcára ki van írva, hogy nem maradt közömbös, csak nem érzik a "feladatuknak" a beavatkozást. Jó, hogy csinálnak ilyen akciókat. Lehet, hogy idővel ha tudatosul sok emberben akkor nem az automata reakció a reakció.

süti beállítások módosítása